facebook.com/bakonybelsomhegy.vendeghaz »

facebook.com/Bakonybelcom »

 

 

 

Turaajánlatok »

Vezetett túrákkal kapcsolatos
információkért kattintson ide»

BAKONYBÉL – PETŐFI UTCA – BOROSTYÁN-KÚT – BAKONYBÉL
2 km, szintkülönbség 25 m
Bakonybél központjától a Szent Gellért térről dél felé indulunk a Petőfi utcán. A piros + jelzést követve 1 km séta után elérjük a Borostyán-kutat. az itt látható tó, a kápolna és a kálvária kellemes és megnyugtató időtöltés kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 BAKONYBÉL – ÖREG-SÉD VÖLGYE – BAKONYBÉL
3 km, szintkülönbség 70 m
A templomtól indulunk a Fő utcán végig haladva és a Jókai utca meredek emelkedőjén felérve elérjük az erdőt, ahol a zöld jelzést követjük. Lesétálva az Öreg-séd völgyébe, ahol aszfaltos út kanyarog az erdőben. Ezen visszaérünk a falu Pápai utcai végéhez.

BAKONYBÉL – GERENCE-VÖLGY – ODVASKŐI AUTÓSPIHENŐ 
4 km, szintkülönbség 35 m
A templomtól először a sárga jelzésen ÉNy felé indulunk a Pápai utcán végig. A buszmegállónak a balra haladó K+ jelzést követjük, amely a Bakony Hotel és a Gerence Fogadó bejáratát elhagyva a patak mentén vezet az odvaskői autóspihenőig. Innen busszal juthatunk vissza a faluba.

BAKONYBÉL – CSÚCS-HEGY – BÁNYÁSZ-KÚT – BAKONYBÉL
6-7 km, szintkülönbség 100 m
A Szent Gellért térről indulva Bakonybélt a Zirc vezető műúton elhagyva a zöld jelzést követjük, amely felvezet a Csúcs-hegyre. Az innen látható panorámát magunk mögött hagyva a zöld jelzés DK felé előbb egy tölgyesen, majd egy bükkösön keresztül vezet a Bányász-kúthoz. Az egész évben működő forrás hideg vize nem iható. Kellemes hely a megpihenni vágyó kirándulónak. Innen két lehetőség közül választhatunk:
– A már idefelé megtett útvonalon visszasétálunk Bakonybélbe.
– A Bányász-kúttól kelet felé követjük a zöld jelzést, amelyen a Bakony egyik legszebb szurdokvölgyén haladhatunk végig, a Kertes-kői szurdokon. A Rómer Flórisról elnevezett turistaúton beérünk Pénzesgyőrbe, ahonnal busszal juthatunk vissza Bakonybélbe.

BAKONYBÉL – GERENCE VÖLGY – VÁRHEGY (BAKONYÚJVÁR, PODMANICZKY VÁR) –TÖNKÖLÖS-HEGY – LIKAS-KŐ – BAKONYBÉL 
7 km, szintkülönbség 270 m
Bakonybélből a már ismertett útvonalon elindulunk a Gerence-patak völgyében. 3 km után elérjük a volt Gerence malmot. Itt átkelve a patakon és a műúton jutunk a Várhegyre KL jelzés mentén. Az 1 km-es kaptató után jólesik megpihenni az egykori várat jelző romokon. Innen a kék háromszög jelzésen feljutunk a Tönkölös-hegy 515 m magasságába. A hosszas emelkedő után meredek lejtőn, a K jelzésen ereszkedünk le Bakonybélbe. Útközben bebújhatunk a Likas-kő barlang parányi üregébe.

BAKONYBÉL – BARÁTOK ÚTJA – SZÁZHALOM – TEKERES-KÚTI ÁROK – BAKONYBÉL 
9-10 km, szintkülönbség 140 m

Bakonybélt ÉK irányba a zöld jelzés mentén hagyjuk el. Ez az út a Barátok útja elnevezést viseli, utalva a bakonybéli bencés szerzetesek és a vinyei pálos szerzetesek egykori gyalogútjára. Lassú emelkedőn 4 km-t haladunk felfelé. Míg szemünk előtt fel nem bukkan az első 3-4 m magas, mesterséges dombocska, majd mögötte a többi 260 hasonló, kisebb-nagyobb sírhalom. A sírhalmok végén található útkereszteződésnél az SO jelzést követjük a Tekeres-kúti árokba a betonútig. Innen kényelmesen ereszkedünk le Bakonybélbe. Útközben rövid kitérőt tehetünk a Pörgöl-barlanghoz.

BAKONYBÉL – BARÁTOK ÚTJA – LIPKA ÚT – KŐRIS-HEGY – MÁRVÁNY VÖLGY – BARÁTOK ÚTJA – BAKONYBÉL 
15 km, szintkülönbség 340 m
Bakonybélből az országos kék jelzésen vágunk neki a Kőris-hegy 709 m magas csúcsának. A 340 m szintkülönbséget legyőzve a Vajda péter kilátóról gyönyörködhetünk a panorámában. Innen a kék barlang jelzést követve ereszkedünk le a Z jelzésig. Útközben megnézhetjük a márványbányát és az Ördög-lik barlang bejáratát. A zöld jelzés a Százhalomnak nevezett halomsírok mellett halad. Ez a Barátok útja, ami visszavezet Bakonybélbe.